måndag 26 januari 2009

Jämställdhet har inget med genus att göra

Anna Troberg och Mattias Bjärnemalm diskuterar vidare angånde Genus och könsroller i Piratpartiet.
Jag sa tidigare att jag drog mig ur men kan inte riktigt låta bli ändå.
Vad som tydligt framgår i diskussionen är att dom pratar förbi varandra. Anna är objektiv medan Mattias har en väldigt subjektivt förhållande till Genus.
Ni båda här rätt, även om jag vill gå mer på Annas linje.
Men vad båda missar är att Genus har inget med jämställdhet att göra. Könsskillnader finns på gott och ont, och att försöka skapa jämställdhet genom att analysera skillnader är att börja i galen ände.

"Desto mer jag vet, desto mindre förstår jag" sa Albert Einstein vid ett tillfälle och kan ypperligt appliceras på könen.

Jag reagerar mest på det Mattias skriver, för om man läser mellan raderna får man en bild av att han anser att vi inte kan bli jämställda förens vi har uppnått nått androgynt tredje kön tillsammans.

Det är skillnad på könen, både på det biologiska och sociala genuset.
Jämställdhet kan bara uppnås den dagen då vi slutar försöka berätta vad som är annorlunda och "fel" med det ena eller det andra könet, utan accepterar att vi är olika och börjar jobba därefter.

Min bild är jämställdhet är att en man eller kvinna, oavsett könsroll, ska alltid bemötas på samma grund som alla andra.
En man ska kunna gå i ett solkig vitt närlinne, y-fronts kalsonger och dricka folköl under sportextra och en kvinna ska få ha smink, fnissa och diskutera Top-modell eller Sex and the City, utan att nån ringaktar eller ger dem mindre respekt.
Sen finns det bitar i de olika könsidealen som behöver jobbas på absolut, men det har inget med jämställdhet att göra, det har med vår syn på människan att göra.
Vi kan och kommer inte kunna nå konsensus fören vi slutar titta på könet utan tittar på människan.

Med risk för att bli totalt missförstådd säger jag:
Vad som är manlig och kvinnligt är helt irrelevant i en jämställdhetsdiskussion.

Män och kvinnor har båda lika mycket ansvar på att hjälpa andra personer som inte kan/vågar ta plats, oavsett kön.

1 kommentar:

 1. Anders Troberg26 januari 2009 06:48

  "Det är skillnad på könen, både på det biologiska och sociala genuset.
  Jämställdhet kan bara uppnås den dagen då vi slutar försöka berätta vad som är annorlunda och "fel" med det ena eller det andra könet, utan accepterar att vi är olika och börjar jobba därefter."

  Exakt. Det handlar om tolerans för personliga skillnader. Det finns egentligen ingen anledning att blanda in grupper i det, oavsett om det är kön, ras, religion, politik, handikapp eller något annat, kan man bara tolerera andra som individer så försvinner hela problemet med intoleranas och diskriminering mot grupper.

  Visst, män är bättre på att lyfta tunga saker och nå högsta hyllan utan att använda en stol att stå på, och visst, kvinnor är bättre på att föda barn. Allt detta naturligtvis på en statistisk nivå. Det handlar inte om att någon ska ändra sig för att passa en norm, det handlar om att det inte ska behövas en norm. Vi ska acceptera att vi, som individer, är olika, och att det är helt OK.

  Frågan är inte svårare än så.

  SvaraRadera