tisdag 20 januari 2009

Stim replikerar

STIM skriver på newsmill att debatten måste bli renare och väljer att skriva om deras syn på IPRED och upphovsrätt.
Ganska upplyftande att läsa då den inte nämner varken stöld, tjuvaktiga småungar, bortskämda snorvalpar eller snåla fanskap, vilket är tyvärr regel än undantag när upphovsrättsförespråkarna "går in i debatten".

Tyvärr tycks STIM lida av en ofantlig naivitet och en stor tro på att man i Sverige inte beter sig osportsligt. Samt att IPRED skulle vara nått unikt för Sverige.

Vi på Stim ser inte "massutpressning" som ett realistiskt scenario. I varje enskilt fall måste en rättighetshavare, eller Stim som representant för en rättighetshavare, gå till domstol och presentera tillräckliga bevis för att intrång skett från den aktuella adressen. Detta är en både kostsam och tidskrävande procedur.


I ett civilmål måste jag betala hela kalaset själv till skillnad mot ett brottsmål då jag kan få hjälp från staten. I andra länder där IPRED finns (bla USA, Danmark) har vissa organisationer har satt det i system att hota personer att gå till civilrätten om man inte hostar fram en ersättning. I Danmark handlar det om ca 100.000:- annars går man vidare. En vanlig svensson har då ganska få val, antingen att begära att det tas i rätten och kan få betala hundra tusentals kronor eller snällt ge upphovsmannen de begärda pengarna, om personen är skyldig eller inte är helt irrelevant.

Det är inget påhittat scenario, det är per facto norm i det länder IPRED finns.

Det finns andra organisationer som sysslar med liknande verksamhet, dom brukar benämnas som "Organiserad brottslighet" eller
"Motorcykelgäng".


En färsk undersökning från opinionsinstitutet Synovate visar att en stor majoritet, 75 procent, tycker att musikskapare borde ha ersättning för sitt arbete när deras musik sprids via internet.


Ja, det finns få människor som inte anser att musikerna ska ha betalt, skillnaden är att vi anser att artisten ska få betalt för nerlagt arbete inte på vad vi lyssnar på. Jag betalar gärna för konserter, evenemang och mervärde, nu senast lade jag ut nästan 10.000:- för att se ett av mina favoritband i London.
Argumentet "Studiotid kostar pengar" är rätt ihåligt. min lokalhyra, bredband, datorutrustning, revisor och administrativt arbete för mitt företag kostar också pengar och genererar ingen inkomst.

Här får ni ett litet tips i företagande:
Hemligheten är att ta så mycket betalat för sina varor och tjänster att det täcker upp för ej inkomstbringade arbete.


Pengar finns, vi är köpstarka men vi är inte dumma i huvudet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar